Josefina

Vijfentwintig jaar geleden draaide bij vrouwen alles nog om het huishouden

Josefina
Geschreven door Josefina

Mijn oma is 73 en nog steeds een heel fitte vrouw. Ze heeft nooit iets en als ze iets heeft dan gaat ze gewoon door. Wat vanzelf komt gaat vanzelf weer weg, met die gedachten. Nu heeft ze een pees gescheurd in haar arm en slijmbeursontsteking. Je begrijpt dat dit nogal frusterend is voor haar, vooral omdat ze nogal schoon is en niet stil kan zitten. Als ik bij haar binnen wandel zegt ze ” je hoeft me niet te helpen kind, volgende week gaat het vast weer beter”. Ik ga haar badkamer even uitsoppen. Als ik met de wanden bezig ben besef ik hoe vaak ik deze badkamer al schoongemaakt heb. In de tijd dat ik nog thuis woonde was iedere zaterdag voor oma en opa. Soms ging ik met opa mee op de vrachtwagen handel zoeken, ( mijn opa heeft een vrachtwagenbedrijf) maar meestal was het schoonmaken bij oma. Ik denk dat ik een jaar of zeven was toen dit al begon. In die tijd had oma een badkamer en allemaal kleine tegeltjes met witte voegen, ook op de vloer. Mijn oma is nogal perfectionistisch en wilde dan ook dat de voegen wit bleven. Alles moest glimmen. De voegen werden gedaan met een harde borstel en jif en daarna een sopje met dubro. Om het af te maken nog een emmer met heet water en schoonmaakazijn zodat er geen strepen zouden verschijnen. Vijfentwintig jaar geleden draaide bij vrouwen alles nog om het huishouden en de dochters en kleindochters hielpen vanzelfsprekend mee. Zo liet ze me ook theedoeken strijken toen ik wat ouder werd, groente snijden, gehaktballen draaien voor de soep, onkruid wieden en ga zo maar door. Hedendaags is dit allemaal anders geworden, de theedoeken worden allang niet meer gestreken, gehaktballetjes zitten in het soeppakket van de Albert Hein en bijna iedereen heeft wel een tuin of klusjesman voor het onkruid. Toch komt een gevoel van heimwee terug als ik bezig ben met de inmiddels drie keer zo grote badkamer. Het leven leek vroeger een stuk simpeler, schoonmaken met een muziekje erop om daarna heerlijk een kopje koffie te drinken met twee suiker en een bastonje koek. Of misschien lijkt dat zo omdat ik nog een kind was toen. Al is het huishouden niet meer zoals toen, oma heeft me wel geleerd om door te pakken, niet te zeuren en gewoon doorgaan. Net als zij, er zijn voor het gezin en te helpen waar je kan.

Over de auteur

Josefina

Josefina

Samen met mijn man Wim Vos heb ik drie kinderen. Ik ben werkzaam bij EuroParcs vakantieparken en ben ambassadrice van de EuroParcs Charity Foundation. Deze website heb ik opgestart omdat ik het leuk vind om echte verhalen te lezen en te vertellen. Vrouwen moeten elkaar inspireren. We moeten trots zijn op elkaar en wat we van het leven maken. Eind september 2015 zal ik deelnemen aan de cursus personal styling van Danie Bles. Ik hou ervan om andere tips te geven on zo goed mogelijk in hun vel te zitten. We kunnen allemaal van elkaar leren. Ik zal op de website schrijven over dagelijkse dingen die ik meemaak, maar ook zal ik onderwerpen aan het licht brengen die mijn interesse wekken.

Laat een bericht achter